Tankar om hälsa

| 1 kommentar

WHOs (Världshälsoorganisationen) definition av hälsa är från 1948 och lyder så här:

Ett tillstånd av fullständigt fysiskt, psykiskt och socialt välbefinnande, inte endast frånvaro av sjukdom och funktionsnedsättning.

Jag tänker att det målet är i praktiken ouppnåeligt, men gillar det ändå eftersom de inte fastnat på bara det fysiska. Så är ju normen idag, att det är det fysiska som ska se ut på ett visst sätt. Vi är lärda från början att man skall vara smal annars är man ohälsosam. Att ta hand om sitt psykiska mående pratas det väldigt lite om, psykisk ohälsa är fortfarande allt för tabubelagt. Vi hanterar oftast vår fysiska och psykiska (o)hälsa som två separata enheter, trots att de tillhör samma kropp och att de faktiskt hör ihop och påverkar varandra. Jag tror vi behöver arbeta mer holistiskt. Är inte själen hel så kommer inte kroppen heller att må bra.

Boken ”Slutbantat” av Erik Hemmingsson är en bra läsning i det stora hela. Det finns passager som jag tycker borde strukits från boken eftersom de inte tillför något, men i grunden ger den en bra beskrivning över varför vi ser ut som vi gör. Det handlar om gener, psykisk hälsa och även vår omvärld. Dagens normer är störda och skapar störda förväntningar på hur man ska se ut. De skapar inget utrymme för att människor har olika förutsättningar på grund av en mängd faktorer som man faktiskt inte kan göra något åt.

Att vara tjock är inte automatiskt lika med att vara ohälsosam. 
Jag säger det igen.
Att vara tjock är inte automatiskt lika med att vara ohälsosam. 
Det här är något vi måste jobba med att få bort. Särskilt inom sjukvården!

Hälsa är som sagt så otroligt mycket mer. Man kan motionera för att stärka kroppen och hjärnan. Man kan jobba med sitt psykiska mående för att vända destruktivt beteende (absolut inte lätt alls). Man kan ta en bulle för att det är gott och grönsaker till middagen för att det också är gott.

Den kroppspositiva rörelsen är otroligt viktig. Alla dessa olika kroppar behöver synas. För vi är olika. Vi ska vara olika. Tänk om vi alla såg precis likadana ut, vad otroligt tråkigt det skulle vara.
Det som saknas är att respektera att vi ser olika ut. Och här finns det mycket att göra fortfarande.

Hetsen kring hälsosamt leverne är destruktiv tror jag. Det skall bantas, dietas, utesluta mat, fastas och gud vet vad. Den här hetsen gör mer skada än att äta godis ibland. 

Själv jobbar jag med att acceptera hur jag ser ut. Jag vill kunna äta vad jag känner för, utan att få dåligt samvete eller skuldkänslor. Jag tränar för att stärka min kropp så att den håller i alla de år jag har tänkt att leva. Mitt stillasittande jobb är inte bra och det behöver jag kompensera för.
Är jag normsmal? Nej, men tillräckligt smal för att slippa att bli behandlad illa av samhället. 
Är jag hälsosam? Jag vill tro det, men det vet jag inte. Försöker se till alla delar av WHOs definition och jag känner mig inte sjuk direkt.

En kommentar

  1. Pingback: Veckans lista v 13 |

Lämna ett svar

Obligatoriska fält är märkta *.