Talar du kärlek?

| Inga kommentarer

På ett Instagramkonto jag följer har det delats ett par inlägg som jag har följt med stort intresse. Dels för att det har givit mig en del aha-upplevelser och för att det har varit intressant att ta del av andras berättelser. Inläggen har handlat om intimitet och hur man visar sin partner kärlek.
I en av kommentarerna till ett av inläggen var den någon som nämnde en bok, ”Kärlekens fem språk” av Gary Chapman. Boken kom ut 1992 och är en klassisk självhjälpsbok. Eftersom den har några år på nacken så googlade jag den och som jag misstänkte så finns det mycket att läsa om boken på nätet – utan att ens behöva läsa boken själv.
På Storytel hittade jag också en sammanfattning av boken som jag läste igenom. På Goodreads finns det en oändlig mängd recensioner att plöja. Efter att ha gjort denna research så har jag inga önskemål om att läsa boken i sin helhet. Det jag har hittat på nätet räcker utmärkt.

Jag gillar dock grundtanken i boken – att vi har fem olika sätt att visa och uttrycka kärlek till vår partner. Detta varierar hos varje person och det är inte säkert att din partner har samma sätt att visa kärlek som du själv har. Fast ofta så tror vi att vår partner har samma sätt som en själv och det är då det blir problem. Får man inte kärlek på det sätt som ger en mest så blir ens emotionella bensintank tömd och till slut får kärleken motorstopp.

De fem kärleksspråken är:
Bekräftande ord – här handlar det om verbal bekräftelse där man berättar för den andre vad de betyder för en. Det behöver inte bara vara verbalt utan även skriftligt via SMS eller små lappar. Du hittar komplimanger, uppmuntran och vänliga ord i det här kärleksspråket.
Beröring – det handlar om allt från en kram eller en massage till sex.
Tjänster – genom att hjälpa andra visar man sin kärlek i det här språket. Utföra tjänster åt andra som att städa eller ge skjuts.
Gåvor – att visa sin kärlek genom gåvor. Det behöver inte handla om dyra presenter utan det är tanken bakom gåvan som är det viktiga.
Tid tillsammans – det är den tid man ägnar åt varandra som inte störs av andra saker som mobilen eller datorn. Det handlar om samtal, fokuserat umgänge och meningsfullhet.

I mitt googlande om boken och om kärleksspråken så hittade jag ett test för att komma fram till vilka kärleksspråk som är ens primära och sekundära.

Mitt primära är bekräftande ord och den sekundära är tid tillsammans.

Vilka är dina kärleksspråk?

Lämna ett svar

Obligatoriska fält är märkta *.