Det här är en kaka jag vanligtvis gör till jul, men i år blev det inte så. Den har en lite vuxnare smak och är generellt inte så populär bland barn. Rätt pysslig att göra med alla sina turer in och ut ur ugnen, men är väl värd arbetet enligt min åsikt.
Räcker till minst 10 personer.
2 1/2 dl smulade pepparkakor
75 g smält smör
Fyllning 1:
400 g Philadelphiaost
1 trekant ädelost á 140 g
3 ägg
Fyllning 2:
3 dl creme fraiche (1 1/2 burk)
2 msk florsocker
Ugn: 200 grader.
Smula kakorna fint, gärna i mortel. Blanda med smält smör. Bred ut massan i ett tunt jämnt lager i en form med löstagbar kant. Ställ formen mitt i ugnen. Använd bakplåtspapper mellan ugnsgaller och form för att undvika att fett från formen droppar ner på ugnsbotten och osar.
Grädda botten i 7-8 minuter. Ta ut och ställ åt sidan för att svalna.
Sänk ugnsvärmen till 175 grader.
Mosa ost till en slät smet och blanda med ägg, eller lägg allt i matberedare och kör någon minut. Fördela smeten på pepparkaksbotten och sätt in mitt i ugnen.
Grädda i 30-35 minuter till smeten börjar höja sig runt kanterna.
Ta ut kakan och låt den kallna.
Rör ihop creme fraiche och florsocker och bred ut på den kalla kakan.
Sätt in i ugnen (fortfarande 175 grader) och grädda i 6-7 minuter.
Låt kallna helt och stå minst ett par timmar i kylskåp innan den lossas ur formen.