Rabarbersylt

| Inga kommentarer

Vi har rabarber. Rätt mycket rabarber. Det som syns på bilden är bara en av flera plantor. Plus att den har växt till sig rätt mycket också, sedan bilden togs.

I min plan att utnyttja det som odlingarna ger oss så behöver jag ju ta hand om detta. Problemet är att jag kan inte frysa ner. Frysen är full. Andra konserveringsmetoder behövs alltså.
Jag letade fram ett recept på rabarbersylt!

Ett kilo rabarber behövdes. Så jag hämtade det från rabarberlandet.

Rabarbern skar jag ner i centimeterstora bitar som jag la i en bunke. Hällde på ca 700 gram socker och saften av en citron och blandade runt. Sedan skulle detta stå framme i rumstemperatur till dagen efter.

Det är otroligt hur mycket saft som dras ur rabarbern när den få stå sådär!
Dagen efter hivas allt ner i en kastrull och så kokar man till syltkonsistens. Skumma om det behövs. Runt 30 minuter tar det att koka ihop rabarbern. Häll upp på rengjorda burkar.

Det blir inte jättemycket sylt av detta. Fick ihop ca 4 mindre burkar. Eftersom det är en så stor mängd socker i sylten kommer en gå utmärkt att lagra utan kyl eller frys. Den kommer hamna på samma ställe där vi förvarar saft.
Min tanke är att en burk skall gå att använda i en rabarberpaj. Inget socker behövs i pajdegen, för allt det finns i sylten.
Någon kokning till kommer det bli för att få lite mer i lager, men nästa rabarberprojekt kommer bli saft!

Lämna ett svar

Obligatoriska fält är märkta *.