Framtidstankar

| Inga kommentarer

I spåren av Covid-19 så funderar jag mycket på hur det kommer se ut i mitt närsamhälle, i Sverige och världen framöver. Konkurser, människor blir utan arbete och hur blir det med leveranserna till och från Sverige? Det pratas en del om landets krisberedskap, eller snarare bristen på krisberedskap. Som enskild medborgare så har vi ett enormt eget ansvar. Häftet som delades ut till alla hushåll är faktiskt en bra läsning. Om du inte har det kvar så finns det att hämta som pdf på MSBs webb.
Något jag snöat in på är tillgången på mat. Vid någon av de dagliga presskonferenserna med Folkhälsomyndigheten så nämnde just MSB att det KAN bli brist på mat, rent vatten och energi (typ så, jag orkar inte leta fram den specifika presskonferensen för att få ett exakt citat).
Det här triggade något i mig.
Vetenskapsradions program Klotet har ett avsnitt som heter ”mat trots stängda gränser” som har en del intressanta delar. Just det här med att bönder inte kommer kunna skörda eftersom inte utländska säsongsanställda plockare kan komma hit och jobba. Att inte svenskar kan genomföra det arbetet är helt sjukt, men det är en annan diskussion som jag inte tänker ta just nu. Jordbruksmaskiner som pajar kanske inte kommer att kunna lagas. Uteblivna leveranser av diesel, konstgödsel och utsäde kan också skapa problem.
Problemen ligger i framtiden. Om problemen ens kommer.
Det vet ju ingen.
Har vi tur så löser sig allt.
Eller så gör det inte det.
Hur kommer livsmedelsbutiken se ut om det skiter sig?
Hur förberedd är du?

Nu menar jag inte att du ska rusa iväg till butiken och bunkra konserver (eller toapapper för den delen) men om vi går tillbaka till MSBs krishäfte så ska du klara dig i flera dagar själv. Gör du det?

Min reaktion på detta är att odla mer själv. Jag är inte självförsörjande på en fläck, men det kommer bidra en hel del om odlingarna lyckas och vi får en bra sommar. Jag försöker lära mig mer om olika vilda växter som är ätbara. Att använda det naturen ger är inget nytt för mig, men det finns ju mer än bär och svamp. Just nu är det främst nässlor jag skördar.

Ett av päronträdet blommar helt galet i år. Har kollat några av äppelträden och där ser det lovande ut också. Det här leder till att jag behöver kolla upp olika konserveringsmetoder. För frukten behöver ju tas tillvara.

Jag fick tips på en filmserie på YouTube: Wartime Farm. Handlar om jordbruket i Storbritannien under andra världskriget. Serien består av 8 delar. Jag har sett fyra av dem. Förutom att få lära sig mer om hur den vanliga människan deltog och drabbades av kriget så handlar det också om livet på en bondgård. Intressant att följa hur de löser, fixar och lagar saker. En del är rätt användbart än idag. Det är sevärt om du bara är historieintresserad!

Mina tankar är ganska ostrukturerade. Det här är första gången jag försöker få ner det i skrift.
Min grundtanke är ändå att jag inte kan förvänta mig att allt kommer vara som vanligt efter att pandemin är över. Och det är bra av många skäl.
Jag försöker vara så förberedd jag kan.
Då blir inte omställningen så jobbig.

Lämna ett svar

Obligatoriska fält är märkta *.