Ett jävla solsken

| Inga kommentarer

Vilket livsöde!
Och att Ester Blenda Nordström inte har en större plats i historien är bara för sorgligt!

Biografin som Fatima Bremmer har skrivit är riktigt bra. 
Ester Blenda är tjejen som aldrig passade in i sin tids normer och konventioner, varken som barn eller vuxen. Hon föddes 31 mars 1891. Som barn trivdes hon bäst ute i naturen, lekte vilda lekar och cyklade. Som vuxen körde hon motorcykel och bil, var en flitig krogbesökare och rökte. Hon blev tidigt journalist och gjorde sig ett namn genom att wallraffa som piga. Sedan blev hon lärarinna för samiska barn, reste till världens alla hörn och skrev flertalet böcker. Det var ständigt nya äventyr. Hon var vän med bland annat Elin Wägner men även många andra tongivande personer under denna tid.

Under sin relativt korta livstid var det flera män som ville gifta sig med Ester Blenda, men hon sa alltid nej. Hon gifte sig dock med en man, men det var endast i syfte att kunna åka iväg till Sibirien. Även om det inte verkar gå att finna några handfasta bevis så tyder allt på att Ester Blenda var homosexuell. 

Hennes livsstil tog ut sin rätt. Ester Blenda led av alkohol- och drogproblem som sedan slutade i en stroke.
Ester Blenda dog 15 oktober 1948, endast 57 år gammal.  

Det här är den första boken jag har läst ut i min lilla hyllvärmar-läsning jag tänkte ägna mig åt i år. Här är mitt lotthjul jag använder mig av för att välja vad jag ska läsa. Jag ska läsa ett par andra böcker nu innan jag snurrar på det igen.

Lämna ett svar

Obligatoriska fält är märkta *.