Jag testar att koka egen grönsaksbuljong. Här är mitt recept som är ett ihopplock av flera recept som jag googlade fram:
2-3 st morötter
1 liten kålrot
1 mellanstor palsternacka
3 st gul lök
1 st purjolök
2-3 stjälkar selleri
1-2 stjälkar färsk timjan
1-2 stjälkar färsk basilika
1-2 stjälkar färsk dragon
1-2 stjälkar färsk koriander
1-2 stjälkar färsk libbsticka (kan uteslutas)
2-3 klyftor vitlök
2-3 st lagerblad
2 dl vitt vin (matlagningsvin funkar)
1 msk vitpepparkorn
1 msk flingsalt
1 tsk mald svartpeppar
2 l vatten
Skala och skär ner rotfrukterna i lagom stora bitar. Löken skalas och klyftas. Purjolöken och sellerin skärs ner i bitar.
Lägg alla ingredienser i en gryta, häll på vin och vatten. Koka upp och låt koka i 1-2 timme.
Sila bort grönsaker och örter.
Häll tillbaka vätskan i den urdiskade grytan och koka ihop vätskan vilket tar ca ½-1 timme.
Låt vätskan svalna. Häll upp i iskubslådor och frys in.
Ta en kub när du behöver grönsaksbuljong i något recept.