Sameblod

| Inga kommentarer

SPOILER-VARNING!!!
Om du tänkt se filmen, sluta läs nu!

Sameblod är en film som det har skrivits en del om. Det jag har sett är positivt, även om jag inte har läst överdrivet många recensioner. Fast tillräckligt många för att känna att jag ville se filmen. På bio.

Så igår såg jag den. Och blev väldigt besviken. Jag hade fått uppfattningen att den skulle handla mer om den mörka historien som finns runt våra samer. Hur de blivit behandlade och hur det blev så. I stället var det en vilsen tonårstjej som råkade vara same. Visst fick vi se en del av de övergrepp som samer utsatts för, men det var bara en liten, liten del av allt som hänt. Jag inbillar mig inte för en sekund att jag över huvud taget har koll på allt hemskt som skett både förr och nu vad gäller samerna, men jag vet att det är mer än det som visades i filmen. Att porträttera en vilsen tonåring är något jag sett förr. Att hon inte vill kännas vid sitt ursprung, skäms för det och vill bli någon annan känns som en relativt vanlig period i livet när man växer upp.

I övrigt är det en långsamt berättad historia, några skämskudde-ögonblick och många vackra naturbilder. Tyvärr stannar historien (och filmen) när det känns som att det äntligen ska lossna. Då tar det bara slut!?

Jag tror ändå att det är en viktig film som kan vara bra att se, men väldigt överreklamerad. Min känsla när eftertexterna rullade var mest ”jaha, var det inte mer än så?”.

Lämna ett svar

Obligatoriska fält är märkta *.