Nutribollocks

| Inga kommentarer

Jag har varit nere i hälsoträsket och vänt. För ett tag sedan började alla råd och rekommendationer om hälsa och dieter skava. Många av våra ”hälsogurus” hävdar att läkemedelsbranschen är störd på grund av att det handlar om så mycket pengar. Det kanske den är. Men hälsobranschen är rätt störd den också eftersom den också handlar om rätt sjuka mängder pengar. Rent krasst, den som säljer något vill tjäna pengar. Oavsett om det är läkemedel eller vitaminer. 

Något kändes bara inte rätt med hälsobranschen längre.

Så hittade jag denna bok på Storytel:

Äntligen fick jag hjälp med kunskaperna jag saknade och formuleringarna jag behövde för att landa och få ord på det som skavde. Det finns så mycket ologiska påståenden om vad hälsa är och har man grundläggande kunskaper i hur kroppen fungerar så förstår man det. Pixie Turner kallar dessa ogrundade hälsopåståenden för nutribollocks. Mitt nya favoritord.

De flesta vill ha en ”enkel” lösning. En lista på vad man får äta. Eller inte äta. Jag förstår det, eftersom det underlättar. Men nutrition är komplicerat och garanterat inte så svart och vitt som en del verkar vilja få det till.

Dessutom behöver man ha kunskaper i korrelation och orsakssamband. Har man inte det är det lätt att falla för pseudovetenskapen.
Jag vet, eftersom jag föll för det. När kunskapen blivit större så har jag också förstått hur lurad jag var. 

Vad ska man då äta enligt The Wellness Rebel?
Vad du känner för, men med måtta. Det är inget revolutionerande och är därför trist, säljer inga böcker eller andra tillskott eftersom det inte behövs. Ät det som du tycker om smaken på. Ät det som får din kropp att må bra. Det viktiga är att ha en hälsosam förhållning till att äta. Om mat får dig att känna ångest så är det inte så bra och är något att fundera kring. Mat skall vara en njutning och ge näring till kroppen och knoppen. 

Läs boken! 
Särskilt om du, som jag, tycker att hälsobranschen börjar kännas väldigt ohälsosam.

Lämna ett svar

Obligatoriska fält är märkta *.